Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr. vitéz Hunyadi Dalma Mária

2008.07.05
Rövid életrajz

 

Kép

Ide most a nevemet kellene írnom, de rögtön bajban vagyok. Melyik nevemet?

Születésemkor, ezt a hármat kaptam: Hunyadi (apámtól), Dalma (anyámtól,) és Mária (keresztanyámtól, mert a pap, tévesen, azt hitte, hogy Dalma nevű szent nem volt. Volt, egy dán apáca. ) Egyetemi éveim alatt elkezdtem újságírói pályafutásomat, és legtöbb cikkemet úgy írtam alá, hogy Hunyadi Dalma, de volt olyan változat is, hogy h.d., vagy ha az már szerepelt abban a számban, akkor valami álnév, mint pl. Nagy Anna Mária, de esetleg név nélkül hozták le. Eljött a nagy nap, amikor elé vagy utána lehetett írni, hogy Dr. Újabban megkaptam apai örökségként a vitéz címet is.
1949 tavaszán megváltozott a helyzet. Egyáltalán nem volt tanácsos akkoriban ezen a néven írni. Így aztán gondoltam merészet és nagyot, átmásztam egy drótkerítésen és legközelebb már ilyenfajta nevek alatt jelentek meg írásaim, hogy pl. Magdalen Lelkes, Maria Kruesz, vagy Steve Horvat. Aztán eljött a boldog nap, amikor már úgy hívtak, hogy Mrs. Stephen Brunauer vagy Dalma H. Brunauer 1961-1986-ig.
Férjem halála után azt a verziót használtam, hogy Dalma Hunyadi Brunauer, kivéve persze, amikor a japánok szótagosították, és azt úgy kellett kimondani, hogy Daruma Bu-lu-na-u-a. 1989 és 1992 között, amikor Japánban voltam először Fulbright-ösztöndíjas professzor, utána pedig vendég tanár. Magyarországi Fulbright ösztöndíjam alatt, 1984-ben, Dr. Brunauer Istvánné néven is ismertek, főleg tudományos körökben.
Meglepő módon, olyan nemzetközi életrajzi kompendiumok, mint pl. a Who Is Who és annak különböző kiadványai -Who's Who Among American Women,, Who's Who In the East, American Biographical Institute, stb.,- így is nyomon követtek, még akkor is, amikor (immár negyedszer) nyugdíjba mentem és hazatértem Magyarországra. Pár hónappal ezelőtt értesítettek, hogy bekerültem egy olyan megtisztelő társaságba, (ezer személy az egész világból), akikre rá illik az a jelző, hogy „A Huszonegyedik Század Nagy Elméje”.
Kicsit nevetségesnek tartom ezt a kifejezést, dehát nem én találtam ki, és nem az én ötletem volt hogy beválasszanak, de beleegyeztem, mert végül is nagy megtiszteltetés bekerülni olyan személyek nyilvántartásába, akiket azon az alapon választottak ki, hogy mint írják: szellemi képességeiket nemcsak kifejlesztették, hanem másokat is fejlesztettek. Ez igaz. Több mint ötven éven át tanítottam, három kontinensen. Pionírje voltam a televíziós oktatásnak Chicagóban, nyilvános TV adón, előadássorozatomat sokmillió ember látta, sőt vizsgázhattak belőle. Büszke vagyok arra, hogy ennek folyamán sok magyar írót, költőt bemutathattam az amerikai publikumnak. Szerepeltem a rádión is - egyidőben Békeffy István programjának voltam belső munkatársa - sőt saját rádióműsorom is volt, és a híres chicagói rádióműsor vezető, Studs Terkel is többször szerepeltetett magyar vonatkoztatású műsorokkal. Japánba is visszahívtak, több mint egyszer, és ott is mindig sikerült magyar témákat tárgyalnom, pl. magyar mese motívumokat, Sydneyben, Ausztráliában pedig a magyar népdalkincs szimbolikájáról adtam elő a legrangosabb irodalmi egyesület, a Federation Internationale des les Languages et Luitteratures Modernes (F.I.L.L.M.) kongresszusán. Már Magyarországon éltem, amikor megtalált a Kínai Tudományos Akadémia meghívása, hogy adjak elő Beijingben. Meg is tettem. Előadásom címe: A szellemi kulturális örökség megmentése.
Saját élményeimmel illusztráltam. Oxfordból megkért egy másik rangos kiadó, hogy küldjem be adataimat a International Biographical Institute nyilvántartása számára.
És jelenleg lakásom falán függ egy oklevél, mely szerint - mint a 21. század egyik „nagy elméje,” kitűnök, mint „Educator”. Erre éppolyan büszke vagyok, mint a magyar alma materemtől kapott Aranydiplomámra. Mert az educator szó azt jelenti: aki kihoz.
Életem célja és értelme mindig ez volt és ez lesz: kihozni, fiatalból, öregből egyaránt, amire képes. Erre születtem.
Végül is, hívjatok egyszerűen Dalmának.
Dr. vitéz Hunyadi Dalma
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Rare Old Indian Spy Resets Blood Weight

(AWekWheela, 2018.10.12 01:56)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre moelle bat, il pompe le sang par de vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-feminin-avis-prix/

Blood Pressing : Blood pressure plan

(AWekWheela, 2018.09.27 16:52)

Pression arterielle est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre coeur bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/vrai-cialis-en-ligne/

bereznaizsuzsa@gmail.com

(Bereznai Zsuzsanna, 2010.10.27 15:09)

Kedves Dalma! Megnéztem az interneten a pályázati lehetőségeket: a Nemzeti Kulturális Alap szépirodalmi kollégiumánál és a Pro Renovanda Cultura pályázatokat. Úgy van, ahogy gondoltam. Az idén már nemigen lesz újabb kiírás, majd a jövő év elején kell figyelni a kiírásokat. Szívélyes üdvözlettel: Zsuzsa

1027 Bp.

(Romsics Erzsébet, 2009.08.18 20:46)

Kedves Dalma !

Tartalmas szép életedhez, további jó egészséget kívánok szeretettel.
Romsics Erzsébet

Tisztelt Tanárnő! Kedves Dalma!

(Németi-Vas Katalin, 2008.11.17 14:21)

Egy csodálatos életpálya rajzolatának lehetünk szemtanúi. Fogadja mély tiszteletemet mindazért, amit tett. Engedje meg, hogy gratuláljak, jó egészséget kívánjak, és hosszú, békés, boldog életet:)
Tisztelettel: Németi-Vas Katalin
u.i.: ha van kedve, és ideje engedi honlapomon talál rólam némi információt.
www.ironkate.eoldal.hu